HTML

FLYVIKWORLD

A film elsősorban szórakoztasson, vizsgáztassa az agyat, de minden pillanatban azzal az egyértelmű szabályhoz ragaszkodva, hogy a néző elégedetten álljon fel a székből a megtekintés után. A cikkekben szereplő előzetesek, zenei aláfestések, melyek nem a szerző szellemi terméke és a filmplakátok jogtulajdonosai az eredeti forgalmazók, gyártók, míg az oldalon megtalálható írások és dalok szerzői jogai a cikk írójának tulajdonában vannak.

Friss topikok

  • kola18: Köszönöm a figyelem felhívást. Nekem nagyon tetszett a film, annak ellenére, hogy tényleg sok mind... (2013.09.16. 01:11) Emperor (2012)
  • kibord: Gratulálok! :) (2012.04.06. 17:13) Blogok között...
  • kibord: Te szegény :( Írtam mailt. (2012.03.22. 16:40) Szívügy (2012)
  • Speeh: Kibord: köszi! Vagyok most már. :-) (2012.03.14. 10:50) Hugo (2011)
  • terasz9: Tesó, nekem az tetszett ebben a filmben, hogy egyik szereplő sem eredendően jó vagy rossz. A másf... (2012.01.16. 17:40) Rise of the Planet of the Apes (2011)

GAMEZ

The Island

Speeh 2010.04.12. 13:58

Egy kérésnek teszek eleget azzal, hogy egy régebbi, de korántsem "klasszikus" filmről elmélkedem. Michael Bay, akinek sok akcióorgiát köszönhetünk, akart egy klónfilmet, abban az időszakban, amikor ezek a típusú filmek majdnem trenddé váltak.
Igazi Bay filmről van szó és habár a rendezőtől megszokhattuk a tágas, nagy látószögű képi beállításokat, állandóna mozgó staedy cam-et, ebben az alkotásban ugyan szintén él ezekkel a megoldásokkal, mégis szűkebben, személyesebb hangvételben teszi. A kameralencse szűrőzés, a hangeffeketek, a vágás mind Bay védjegyei és fellelhető, de mégsem egy Armageddon, Pearl Harbor féle "Hányszor mutassuk az amerikai zászlót egy filmben?" féle patrióta popcorn mozit készített.
A történet egyszerűsége megadja Mr. Bay-nek azt, amihez nagyon is ért: egy akciódús adrenalinlöketet rendezhetett, ami viszont némi morális kérdéseket is boncolgat. Ehhez a rendező még nem tapasztalt eléggé, ami abban is látszik, hogy a kezdéskor bemutatott kegyetlen bánásmód atmoszféráját (anyjától elszakítják a csecsemőt) bemutatását nem vitte végig a filmen. Néha felderengenek olyan jelenteket, amelyek akár kultstátuszba is emelhették volna a filmet, de a készítők visszaléptek.
Ebben az időben, amikor Ewan McGregor a blockbuster (Star Wars) utáni időszakát élte, nem volt nehéz őt, és a minden szerepet elvállaló (műfajtól függetlenül) Woody Allen múzsájaként számon tartott Scarlett Johannson-t leszerződtetni a filmre. A két színész között nagyon működik a kémia és nem vették félvállról a szerepet. Ahogy a főgonoszt alakító Sean Bean sem, aki mindig nagyon jól teljesíti a rászabott hálátlan feladatot. Őt azért emelném ki, (és még lesz valaki) mert a játékát látva az az érzésem támadt, hogy neki el is hinném, hogy egy üzletember (doktori diplomával) lehet ennyire számító, rideg, mégis érthető. Igazi ember, mint mindannyian vagyunk. A másik kiszemeltem a fejvadászt alakító Djimon Housou, aki laza elganciával és kellő erkölcsi tartással hozza azt a sablonos figurát, amit a szerep megkíván. Egyetlen összefüggést láttam erőltetettnek, mégpedig a tőle származó történelmi párhuzamot a rabszolgaság felszabadítása és a klónok szabadulása között. A film nem tökéletes, de mindenesetre az egyik legjobb Michael Bay kaland. Nálam 7/10.
 

A nap csaja pedig nem lehet más ezek után, mint a néha szép, néha nem, de itt magával ragadó Scarlett Johansson:

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://flyvikworld.blog.hu/api/trackback/id/tr301914614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ravic 2010.04.12. 14:22:28

Nos, igen. Abban egyet kell értenem, hogy a legjobb Bay film. Sőt, abban is, hogy egyes fontos részeket tovább lehetett volna vinni, hiszen a sztori vonala megengedte volna a drámai fejtegetést.
De kimaradt Steve Buscemi és az ő törzskocsmája., a steril környezet és a való élet között elterülő senki földjén! Éljen a sivatag közepén álló "ivókút"! Még akkor is ha csak "alkonyattól-pirkadatig" van nyitva :)
süti beállítások módosítása