HTML

FLYVIKWORLD

A film elsősorban szórakoztasson, vizsgáztassa az agyat, de minden pillanatban azzal az egyértelmű szabályhoz ragaszkodva, hogy a néző elégedetten álljon fel a székből a megtekintés után. A cikkekben szereplő előzetesek, zenei aláfestések, melyek nem a szerző szellemi terméke és a filmplakátok jogtulajdonosai az eredeti forgalmazók, gyártók, míg az oldalon megtalálható írások és dalok szerzői jogai a cikk írójának tulajdonában vannak.

Friss topikok

  • kola18: Köszönöm a figyelem felhívást. Nekem nagyon tetszett a film, annak ellenére, hogy tényleg sok mind... (2013.09.16. 01:11) Emperor (2012)
  • kibord: Gratulálok! :) (2012.04.06. 17:13) Blogok között...
  • kibord: Te szegény :( Írtam mailt. (2012.03.22. 16:40) Szívügy (2012)
  • Speeh: Kibord: köszi! Vagyok most már. :-) (2012.03.14. 10:50) Hugo (2011)
  • terasz9: Tesó, nekem az tetszett ebben a filmben, hogy egyik szereplő sem eredendően jó vagy rossz. A másf... (2012.01.16. 17:40) Rise of the Planet of the Apes (2011)

GAMEZ

Super 8 (2011)

Speeh 2011.07.05. 09:52

Ha a bevált klisé szerint kezdeném a kritikát, akkor annyit írnék, hogy ez a film szuper és semmi mást, de nem teszem, mert érdemes pár szót, sort ejteni a filmről.
Láttátok ti a Stand by me-t Rob Reinertől, ami Stephen King írásán alapszik? Na és az E.T.-t? Mi van a Cloverfield-del? Ha ezek megvoltak, akkor képzeld el, hogy ezeket egybegyúrták és egy filmbe sűrítették, méghozzá nagyon professzionális módon.
Egy csapat gyerek amatőr zombifilmjük forgatása közben egy vonatszerencsétlenséget is rögzít a "címszereplő" kamera segítségével. A jelenlétükre fény derül, miközben a katonaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a titok ne jusson ki a kisvárosból. Minden adott egy komplex történethez és hiába J.J. Abrams zsenialitása, ami a rendezést és a forgatókönyvet illeti, mégis az utóbbi idők egyik legjellegzetesebb Spielberg filmjeként fogunk rá emlékezni. A karakterek, a helyszín, a fényképezés és a zene mind azokat a régi hagyományokat juttatja eszünkbe, amelyeket a 80-as évek kalandfilmjeiben és thrillereiben vélhettünk felfedezni. A technikai megoldásokat nem nyomják a képünkbe, hogy azzal adják el a filmet, megmaradnak a robbanások és CGI azon a szinten, amelyen kell: kellék.
Alapvetően egy egyszerű horrort kaptunk volna, de a gyerekek megjelenésével inkább a kalandos thriller (thrillerventure - saját megfogalmazás) műfajába sorolható az alkotás, amely csak és kizárólag Spielbergre jellemző egyelőre, de úgy tűnik, hogy a tanítvány J.J. Abrams a mester nyomdokain halad tovább. A mellékszereplők (Kyle Chandler, Ron Eldard, Glynn Turman, Noah Emmerich, Richard T. Jones, Bruce Greenwood - csakhogy a legtöbbet szereplőket említsem)  nevezzük őket a legegyszerűbben: a felnőttek nagyon alázatosan asszisztálnak a gyereksereg kalandjaihoz és a biztos alapot jelentik, hogy ne egy mese kerekedjen ki a végére. Nem nagy sztárok ugyan, de remek munkát végeznek, nem ripacskodva el a szerepüket.

"Mr. Dainard? Are you okay?"
"It took her...I saw it but nobody believes me."
"I do...I believe you sir."

Ahogy a gyerekszereplők sem, sőt az igazi dicséret őket illeti. Joel Courtney, Elle Fanning, Riley Griffiths, Ryan Lee, Gabriel Basso és Zach Mills csúcsteljesítményt nyújtanak, ami azt eredményezi, hogy a történet alakulásával már nem is kölyökcsapatként nézünk rájuk, hanem velük együtt növünk fel és kezdjük átérezni a helyzetüket és a küldetésüket.
Nálam 8/10 és nagyon jó tudni, hogy azok a műfajok, amelyek egy kicsit a háttérbe szorultak a technikai fejlődésével, még mindig tartogatnak gyöngyszemeket és bebizonyítják a régi szabályt: bármennyire is fejlődik a technika, egy film gerince a történet, amely nélkül nem létezik mozi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flyvikworld.blog.hu/api/trackback/id/tr473040896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása