HTML

FLYVIKWORLD

A film elsősorban szórakoztasson, vizsgáztassa az agyat, de minden pillanatban azzal az egyértelmű szabályhoz ragaszkodva, hogy a néző elégedetten álljon fel a székből a megtekintés után. A cikkekben szereplő előzetesek, zenei aláfestések, melyek nem a szerző szellemi terméke és a filmplakátok jogtulajdonosai az eredeti forgalmazók, gyártók, míg az oldalon megtalálható írások és dalok szerzői jogai a cikk írójának tulajdonában vannak.

Friss topikok

  • kola18: Köszönöm a figyelem felhívást. Nekem nagyon tetszett a film, annak ellenére, hogy tényleg sok mind... (2013.09.16. 01:11) Emperor (2012)
  • kibord: Gratulálok! :) (2012.04.06. 17:13) Blogok között...
  • kibord: Te szegény :( Írtam mailt. (2012.03.22. 16:40) Szívügy (2012)
  • Speeh: Kibord: köszi! Vagyok most már. :-) (2012.03.14. 10:50) Hugo (2011)
  • terasz9: Tesó, nekem az tetszett ebben a filmben, hogy egyik szereplő sem eredendően jó vagy rossz. A másf... (2012.01.16. 17:40) Rise of the Planet of the Apes (2011)

GAMEZ

My Top 10 Films...ha tudni akarod (2012-ig)

Speeh 2012.03.30. 17:03

Aki meg akar ismerni, de személyesen még nem érte az a szerencse, hogy velem találkozzon, annak és persze mindenkinek itt a listám. Műfajok és egyéb besorolás által épített akadályok nélkül szedtem őket össze, mégpedig kizárólag a "hányszor láttam már és hányszor fogom még" elv alapján. Egy filmes blog szerzőjének is vannak kedvencei. Ezeket kapjátok meg egy 10-es listán, rangsorban. Vigyázz, hosszabb írás, mint, amit megszoktál!

10. Drive

Amiért Ryan Gosling annyira keményen laza vagy lazán kemény, ahogy még senki. Ha kicsit idősebb lenne, akkor simán ő lehetne Steve McQueen. Amiért Albert Brooks, komédiás létére olyan félelmetesen meggyőző, mint rossz fiú, hogy simán el tudom képzelni, amint találkozom egy ilyen figurával a pesti éjszakában. Amiért a nyolcvanas évek, általam annyira nem kedvelt zenéi a legjobb helyükre kerültek a 2000-es években. Amiért az első mozis, bombariadós élményem ehhez a filmhez kötődik és alig vártam, hogy legyen alkalmam megnézni az utolsó 15 percet. Érdemes volt. Újranézési index: Még egyszer biztos.

„Régen producer voltam. Még a nyolcvanas években. Akciófilmek, szexi cuccok. Egy kritikus európainak hívta őket. Szerintem szarok voltak.”

9. Ne bántsátok a feketerigót!

 1962-ben óriási siker lett a film. Egy olyan időben, amikor az USA-ban még igen erős lábakon állt a szegregáció. 1962-ben a mozik közönsége végignézhette a filmes história legjobb, legmeghatóbb, legmegrázóbb védőbeszédét. 1963-ban Gregory Peck Oscar-díjat kapott alakításáért és még a fiatal, még nem erősen kopaszodó  Robert Duvall-t  is megismerhetjük, nem is akármilyen szerepben. 1963-ban ez a film többet jelentett az amerikai történelem szempontjából, mint azt hitték. Nagyon megrázó alkotás, de mindenkinek, aki szereti a drámákat, a jó adaptációkat, erősen ajánlott. Pláne annak, aki kíváncsi, honnan is eredhet a Ha ölni kell szintén kellően csattanós védőbeszéde. Szerintem van itt áthallás.
Ez a film mutatja be igazán, milyen is lehetett akkor az USA-ban élni. Újranézési index: Az elkövetkezendő két évben biztos.

„Másokkal csak úgy tudok együtt élni, ha saját lelkiismeretem tiszta. Egyetlen dolog van, amiben sose dönthet többségi vélemény, és ez az egyén lelkiismerete.”

 8. Száll a kakukk fészkére

Nemcsak, de nagyon nagy részben Jack Nicholson miatt. A világ legjobb színésze, aki úgy tud megtölteni minden karaktert saját magával is, hogy közben annak a szereplőnek a lényege is megmarad. A főnővér maga a gonosz, az elmebetegek mondhatni néha normálisabbak, mint az ápolók, a helyszín a mai napig hátborzongató. Fantasztikus film egy fantasztikus színészgárdával, briliáns rendezővel (Forman) és egy akkor még fiatal producerrel: Michael Douglas-sal, aki aztán színész lett, de úgy gondolom, hogy ez a munkája ott van a legbüszkébben vállaltak között, még akkor is, ha csak a kamera túloldalán dolgozott. . Újranézési index: Minden két évben egyszer biztos.

„Ha az ember becsukja a szemét, mindjárt nem látnak annyira bele.”

7. Indiana Jones trilógia

Abszolút favorit. Minden idők legjobb kalandfilmje, amit még az sem homályosít el, hogy a negyedik rész azért a többihez képest, csalódás volt. A frigyláda humora, a végzet temploma hajmeresztő kalandjai és az utolsó keresztes lovag feszes tempója teljesen lenyűgözött. Harrison Ford erre a szerepre született és így, Han Solo karakterének eljátszásával egyetemben már a filmtörténelem része lett. Spielberg megmutatta, hogy tud rendezni, Lucas akkor még tudott történetet mesélni és mindenkiben felderenghetnek a legjobb dumák, beszólások. Felnőttem ugyan, de jó emlék marad. Újranézési index: Minden két évben biztos.

„Dr. Jones? Tudja mi ez?”
„Hogyne tudnám! Ez a frigyláda!”
„Biztos benne?”
„Naná, hogy biztos…”

6. Alkonyattól pirkadatig

Ami laza, az laza. Aki laza, az laza. Ross doki, Geroge Clooney első valamire való mozis szerepe a televíziós gyerekorvos után. Társait meg kell említeni: Quentin Tarantino, Harvey Keitel, Juliette Lewis, Cheech Marin, Danny Trejo és a filmben ultra szexi Salma Hayek. Aki pedig ezeket az embereket (le)rendezte: a mexikói fenegyerek: Robert Rodriguez. Abszolút kult mozi nekem, mert road movieból átcsapunk vámpíros filmre, miközben a humor megmarad, sőt egyre inkább egyensúlyba kerül az akcióval és a vérengzéssel. Ja és persze a legdögösebb soundtrack album tényét sem lehet elvitatni a filmtől.
Újranézési index: Minden évben egyszer, másnaposan vagy csak úgy.

„K@+va jó vagyok vagy k@+va jó vagyok?!” 

5. The Grey

 Liam Neeson az akcióhős. Ez tény. Azzá érett. 50 éves, de bárkit lenyom. Még a farkasokat is. Igazi nyomasztó hangulatú túlélő mozi, drámával fantasztikus befejezéssel (várj a stáblista végéig), nagyon átgondolt zenei aláfestéssel, briliáns fényképezéssel. Carnahan tud rendezi, a legjobb filmje idáig. Igaz, a farkasok megjelenítésével sokan nem értenek egyet és többen látnak még filozofikusabb gondolatokat a történet mélyére ásva, de szerintem ez egy abszolút jól megkomponált film magáról a túlélésről és a kitartásról és arról, hogy nem lehet feladni harc nélkül. Újranézési index: Minden évben egyszer.

„Live and die on this day
Live and die on this day”

4. Aliens

James Cameron-ra igaz a mondás: amihez csak hozzányúl, arannyá változik. Kezdte a Terminátorral, majd egyből mély vízbe dobták. Folytassa Ridley Scott legendás, korszakalkotó alkotását! Folytatta. Méghozzá olyannyira jól, hogy ezek után következő epizódok megkaphatták a maguk hangulatát, nem feltétlenül megtartva az első filmét. Igaz, a klausztrofób jelző minden részre igaz. Miért változtattak volna rajta, ha már egyszer bejött. Cameron a kommandós vonalat fogta meg. Több a lövöldözés, több a halott, több az Alien. Ez a rész, ami megalapozta a sci-fi akció létjogosultságát. (A Ridley Scott film a sci-fi horrort teremtette meg.)

„Nem kapod meg őt, te szuka!”

3. Vadászat a Vörös Októberre

Jack Ryan történeteinek kiagyalója Tom Clancy nem kis név, ami a kémtörténeteket illeti. Amellett, hogy a Férfias Játékok, Végveszélyben, A rémület arénája filmek az ő könyvein alapulnak, bizony a videó játékok piacán is találkozhatunk a nevével. A Splinter Cell vagy a Rainbow 6 sorozatok mind az ő fantáziáját dicsérik. A Vadászat a Vörös Októberre szerintem a legjobb kommersz tengeralattjárós filmek egyike, amely a kor korlátaihoz képest nagyon szépen és ügyesen kivitelezett tenger alatti üldözésekről, drámai fordulatairól és remek rendezéséről híres. John McTiernan (Die Hard 1 és Die Hard with a vengance) egy klasszikust és  egy említésre méltó színészcsapatot (Sean Connery, James Earl Jones, Alec Baldwin, Sam Neill, Tim Curry) hozott össze. A mai napig izgalmas, remek szórakozás. Újranézési index: Minden évben egyszer, az tuti!

„Miben segíthetek nagykövet úr?”
„Nagyon kínos, de eltűnt még egy tengeralattjárónk.”
„Már megint nagykövet úr?

2. Forrest Gump

Én tudom, hogy nagyon megosztó a film. Én tudom, hogy nem vagyok hivatalosan filmszakértő. Én tudom, hogy sok közünk, itt Magyarországon nincs a filmhez. Én tudom, hogy az alkotás szentimentalizmusa már a giccshatárt verdesi. Én tudom, hogy Sally Fields,  Tom Hanks, Gary Sinise és Robin Wright alakításai a csúcsokat döntögetik. Én tudom, hogy mennyire tetszett a zenéje mindenkinek. Én csak azt nem tudom, hogy még hányszor fogom megnézni. Újranézési index: Minden fél évben egyszer!

„Az ígéret szép szó, ha megtartják.”

1. Halloween (1978)

Lehet, hogy azért, mert egy évben születtünk. Lehet, hogy azért, mert stílust teremtett. Lehet, hogy azért, mert a legijesztőbb filmes pillanatok találhatóak meg benne. Lehet, hogy azért, mert Michael Myers maga a sorozatgyilkosok ősatyja. Lehet, hogy azért, mert egy nagyszerű forgatókönyv, nagyszerű megvalósítása. Lehet, hogy azért, mert egyszerűen kedvelem Carpenter filmjeit. Minden esetre, aki félős, hagyja ki, mert még én sem alszom el lámpafény nélkül, ha este nézem meg. A vágás nélküli (?) első jelentet zseniális. Újranézési index: Minden hónapban egyszer tuti!

„A jót egyáltalán nem láttam Michael szemében. Ő az eredendő gonosz.”

Ezek az én kedvenceim. A listába nem vette bele olyanokat, mint a Szárnyas fejvadász, a Ha ölni kell, a Csillagok háborúja saga, a A halál 50 órája, A nagy balhé és még sorolhatnám. Majd tematikus, műfaj szerinti sorrendeket is írok. Addig pedig...várjuk az újabb gyöngyszemeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flyvikworld.blog.hu/api/trackback/id/tr454350595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása